Dear Diary

Our Love & Life getting stronger than we thought...

Cerita Hamil Aku

Lupa nk update...skrg ni aku dah preggy...tapi walaupun lambat aku bersyukur sebab ada rezeki kami berdua jugak akhirnya.walaupun adik ipar aku yang kawin lmbt 3 bln daripada aku dah lepas pantang pun baby dia dah 1 bln lebih..hmmm...aku kawen bln DEC tp bln Aug tahun berikutnya baru ada rezeki nak lekat "c comel" ni...nak pk yang lps2 mmg stress almaklum la umo makin meningkat..saudara mara belah suami asik tanya bila nk pregnant...asal jumpa je itulah soalanye...sampai kadang2 bila suami ajak balik aku refuse xmo balik umah mertua...stress wo...tgk atok aku relax ja...saudara mara sblh aku smua ckp "xpe awal lagi..muda lagi"...haaa kan menyenangkan hati mcm tu. pernah masa time raya tahun 2010 aku kena sembur soalan oleh unty suami aku psl preggy ni depan adik beradik lain..masa tu rasa mcm nak nangis tp aku tahan je..dia boleh ckp dengan nada perli "dah la xkerja, pregnant pun x jugak. dok buat apa ja ntah kat rumah? mkn tido?" wahhhh dia ingat pregnant ni kerja aku ke? ni smua kerja Allah le...suami aku tgk muka aku dah lain, senyum pun dah sumbing terus dia bangun n ajak aku balik umah parent aku (seb baik rumah kami agak dekat la..dlm 10 minit perjalanan je) dlm kereta aku nangis la...sedih!! abes comot mekap2 aku..suami pulak dok pujuk2..tp dok baking unty dia..xsengaja la...saja tanya lah..pdhal dah byk kali unty tu wat cmni kat aku...dia yang xtaw..huk3...

padahal kalo korg nak taw! pagi raya tu aku wat pregnancy test n POSITIVE (ada 2 line tu..alhamdulillah) tp saje xnk ckp je..mulut org yang mcm lahanat mmg xlayak nk taw awal2..huk3...aku test pun sbb dipaksa adik aku..period aku b4 tu..dtg mcm biasa pastu sbln xde...pastu dtg 20 hari pastu xdtg lgsg...pastu dtg 3 hari je sampai la aku puasa penuh...tp pernah check jugak masa bln puasa tu sbb aku rs pelik ari2 rasa nk minum air tebu ngan kelapa time berbuka...hmmm...kalo xdpt rasa mcm nk meraung...hehehe..tp check2 xde pun...sampai la sehari b4 raya aku,suami n adik aku si kakteh g bli brg2 utk masak ari raye..kakteh kata "alaa...farmasi dekat je jom la p bli...test tgk ne taw ader rejeki..." aku ngan suami mls la nk bli sbb baru 3 minggu lps kami check xde papepun...dah dpaksa kakteh dgn bersungguh2 kami p bli jugak la tester tu...tp balik simpan dulu...tgh bz ni kemas rumah hahaha

pagi raya tu b4 mandi nk p masjid aku pun check la...tup..tup...POSITIVE...aku tgk menatang 2 mcm xpercaya..tgk lagi "ye ke?" aku ckp sorg2...suami dtg kat dapo dia kata "2 pesal dok ckp sorg2?" aku pun laju je tunjuk kat dia..ada 2 garis..punya la bendul suami aku dia boleh tanya " kenapa?".aku tepuk dahi sambil gelak2 aku bg la plastik tester tu bg dia baca...pastu baru dia senyum sambil garu kepala..tp dia x xcited sgt..cuma dia kata "nnt kita p check betul2 kat klinik, jgn sronok dulu!" terdiam aku...huk3..lmbt lagi nk p klinik smua org cuti raya la abang oii..huhu.. ingat alat ni bleh main2 ke? huhu

ptg tu kami balik umah mertua, mak mertua ku ckp "jgn amik hati ape yang unty tu ckp pg td! biasalah mulut dia tu! tp mak tgk muka tasya mcm bengkak sikit.." suami aku cpt2 potong ckp mak dia " mmg la dah mengandung, cuma xtaw brapa bln ja!" mak mertua aku senyum ja..dia dah agak katanya..hmmm..."nnt p klinik!" arahan mak mertua aku kat suami aku..hehehe...adik ipar aku dah 5 bln preggy...aku pun baru 'lekat' so mak mertua dpt cucu baru 2 org la tahun ni...tp cucu dia yang ke berapa belas dah...tp mama n bapak aku kira baru nk dapat cucu sulung la kali ni...n atok aku baru nk dpt cicit sulung dlm family kami...hehehe...

dah check up smua nye dah taw 2 bln aku preggy rupanya...pastu mula la ujung 3 bln aku preggy aku baru nk alah..t aku alah dgn bau dapo je..mkn pun xlalu sbb kalo bau masakan terus aku muntah...tp xlama..smpai perut dah 5 bln smua dah ok...n skrg dah masuk 7 bln lebih..minggu ke 32 dah...alhamdulillah..baby sht n aku pun sht...xde mslh kata pakar walaupun mula2 wat buku kt klinik kesihatan dulu aku sangkut gula time kena minum air gula yang pekat nak mati tu..terpaksa la ulang alik sebulan sekali utk check gula dlm drh..dalm 1 hari tu 4 kali kena p cucuk tgn huhuhu..tp normal je gula aku...tipu betul la procedure gomen ni...tp pejam celik-pejam celik dah sampai Trimester ke 3 dah aku..skrg dlm fasa persiapan brg baby la...sbb anytime je ni...kdg2 org bersalin lebih awal drp due date kdg2 lmbt sikit...so time ni la kena ready smua..hehehe

ni lah kedudukan baby aku skrg..